Naučite određivanje ranjivosti izdani (akvifera) u karstu u QGIS-u (besplatan program)

Karst

Podzemne vode iz karstnih izdani su veoma znacajan izvor pijace vode ali su nazalost podlozne zagadjenju sa povrsine terena i zahtevaju specijalnu zastitu.

Usled obicno tankog sloja zemljista koje sluzi kao zastita propagaciji zagadjenja sa povrsine terena, proticaju skoncentrisanom u epikarstu (gornji cesto jako ispucani i karstifikovani sloj krecnjaka) i tackastom prihranjivanju kroz otvore na povrsini terena, zagadjenja mogu vrlo lako da dospeju do podzemne vode i da se transportuju u druge delove izdani. Iz tog razloga karstne izdani traze posebnu zastitu.

U nasem regionu hidrogeolozi obicno imaju potrebno hidrogeoloski znanje da se odredi karta ranjivosti karstne izdani ali ono sto nedostaje je znanje GISa. Programi koje se najcesce koriste za odredjivanje ranjivosti izdani su ArcGis i QGIS. ArcGis je komercijalni program i zahteva licencu koja poprilicno kosta.

Da bi smo prevazisli ovaj problem uveli smo kurs za odredjivanje ranjivosti izdani u QGIS koji je besplatan i moze da koristi na svim tenderima kao legalan program.

Javite nam se i mi cemo vam objasniti kako kurs odredjivanja ranjivosti izdani u karstu u besplatnom i legalnom QGIS-u moze da vam pomogne u vasem poslu ili karijeri