Zašto u regionu kasnimo za dešavanjima u nauci i praksi modeliranja podzemnih voda?

3DGeomodeller2

Ja zaista ne znam odgovor na ovo pitanje, zasto kasnimo u regionu za naukom i praksom u matematickom modeliranju podzemnih voda, ali naslucujem neke. Ono sto je vazno ne samo za modelare, kako pocetnike tako i one iskusnije, vec i za investitore kojima se rade modeli i koji treba da razumeju principe modeliranja je da zaista nismo ispratili revoluciju u matematickom modeliranju podzemnih voda.Probacu da predjem direktno na problem, tj. da u jednoj recenici ukazem na pravce koji se vecu odavno u svetu (USA, Australija…) primenjuju a to je:

Kalibracija modela vise nije dovoljna za validaciju modela !!! Pored kalibracije mora da se uradi i analiza neodredjenosti !!!

Uobicajena praksa kod nas u regionu Balkana (verovatno i drugde u istocnoj Evropi) je da kada se model istarira, tj. kada se uradi kalibracija,  proglasava se validnim i sposobnim da uradi kvalitetnu prognozu. Ovo je vec dugi niz godina demantovano u nauci i praksi i u tome se slazu svi vodeci naucnici. Pomenucu samo dva najznacajnija, Mary P. Anderson i John Doherty

.
Sa Johnom Doherty-jem saradjujem blisko vec godinama i posebno bih zeleo da ukazem na njegovu knjigu koja je objavljena 2015te godine i koja moze da se kupi (i pogleda sadrzaj) na linku njegovog web sajta klikni ovde Naziv knjige je:

Kalibracija i analiza neodredjenosti za kompleksne modele iz oblasti zivotne sredine a u originalu (vidi sliku na vrhu ovog emaila):

Doherty, J., 2015. Calibration and Uncertainty Analysis for Complex Environmental Models. Watermark Numerical Computing, Brisbane, Australia. ISBN: 978-0-9943786-0-6.

96593ee9-22eb-42f5-a7cc-deffccfd8766Koliko je bio u mogucnosti autor ovog email se trudio da na srpskom jeziku prenese znanje dobijeno iz saradnje sa Johnom i imena dva glavna rada na ovu tematiku koja sam objavio u prethodnim godinama su sledeci (mozete ih dobiti od mene besplatno):

Kaludjerovic D., Prilog kalibraciji i oceni parametara matematickih modela podzemnih voda – poredjenje manuelne, automatske i “pilot point” metode sa regularizacijom, Vodoprivreda, Beograd, 2012.

Kaludjerovic D., Analiza neodredjenosti rezultata kalibracije matematickog modela izvorista u Trnovcu metodom Null Space Monte Carlo, Voda i sanitarna tehnika, godina XLIV, broj 2 2014.

 

U cilju boljeg razumevanja znacaja ovog postal nudimo vam video prezentaciju John-a Doherty-ja u trajanju od 20 minuta po dogovoru preko Skype. Javite nam se za detalje.